Tips inför barnskorshoppingen

 

barnskor_70552096

Som alla föräldrar nog är väl medveten om kan det vara problematiskt att handla skor åt barn. Här tittar vi lite närmare på vad problemen kan vara och tipsar om vad man bör tänka på.

Till att börja måste man bara acceptera att alla fötter inte är lika, även bland barn. Somliga har smala fötter, andra har breda. En del har mycket hög vrist medan andra har ganska låg. För att inte tala om att att även längden kan variera stort. Alla dessa varianter är såklart fullständigt normala men det är bra att komma ihåg när man är ute och shoppar.

Det första tipset man kan använda sig av när det är dags att köpa nytt är att en barnsko bör vara mellan 1,2-1,6 cm längre än barnets fot. Handlar det dock om vinterkängor eller gummiskor bör man istället räkna på 2 cm längre så man får plats med ett ytterligare par sockar.

Att mäta barns fötter är något man ska se till att göra regelbundet och vänta aldrig tills fötterna har vuxit ända in till framkanten på insidan av skon. Som regel ska barnet kunna flytta foten fram och tillbaka omkring en halv centimeter. När rörelseförmågan är mindre än detta är det dags att köpa nytt.

Fötterna kommer inte att växa i en konstant fart; det kan vara en period på ett par månader utan att fötterna växer nästan någonting alls, men så helt plötsligt växter de flera centimeter på väldigt kort tid. Detta gör att det inte riktigt gör att förutse hur fötterna kommer att växa och ingen sko man köper har en garanterad livslängd. Det finns dock tecken på att barn växer snabbare på sommaren.

Håller man allt detta i åtanke är man lite bättre utrustad när det kommer till att köpa nya skor till barnen. Lycka till!