Ta sig igenom krisen

 

ParterapiAlla relationer kommer att gå igenom kriser. Vissa kommer man att klara ut på egen hand medan andra behöver man hjälp från vänner för att ta sig igenom. Sedan finns det sådana bekymmer som man behöver anlita professionell hjälp för att klara ut.Det kan vara att det är samtalsterapi för den ene som kan leda till något positivt för parförhållandet. Eller så ska man tillsammans gå till en familjerådgivning för att försöka rädda det som räddas kan.

Få perspektiv

Oftast handlar det om att få perspektiv på sin relation och tillvaro i största allmänhet av någon som inte är känslomässigt engagerad i ens problem. Denna person, oftast en socionom med vidare utbildning inom psykoterapi, kan hjälpa till att belysa de viktigaste sakerna för ett fungerande förhållande. Man kommer få höra om vikten att vara en del i partners liv och att båda måste försöka vara delaktiga. Ny Insikt, en parterapeut i Stockholm, menar att för att hitta tillbaka till varandra, så krävs att man lär sig se på varandra med andra ögon och genom spegling och med empati så kan man komma fram till, och lösa de problem som finns i förhållandet.Det finns en hel del nitar som de allra flesta förhållanden går på. På Aftonbladets relationssida så finns en hel del frågor och svar om sådana vanliga problem. Ett av de vanligaste, att man bråkar om samma sak om och om igen, det avhandlas i denna artikel.

Visa varandra respekt

Vikten av att visa varandra stöd och respekt kommer att poängteras och att man inte undanhåller sin partner ömhet som ett sätt att straffa denne. Självfallet kommer samtalen även kretsa kring hur man som par kommunicerar med varandra och om båda parter är villiga att ändra sig och att kompromissa. Samtalsledaren kommer även att uppmuntra till att göra nya saker tillsammans, dela upplevelser och skapa positiva erfarenheter.

Våga visa varandra kärlek

Något som är viktigt i en relation är att våga visa varandra kärlek. Detta är något som i många relationer glöms bort under årens lopp. Det är inte lika självklart att möta sin partner med en kyss när man ses, eller att hålla handen när man går på stan. Att ge varandra fysisk kontakt är viktigt i ett förhållande och det gäller att ge det till varandra kontinuerligt, annars är det lätt att lågan slocknar, vilket kan göra det svårt att tända den igen. Här kommer lite tips om ni känner igen er och känner att ni inte har så mycket fysisk kontakt idag;

  • Boka in en dag och ge varandra massage. Det kan låta fånigt men att börja ta på varandra igen. Genom att ge sin partner en njutbar stund och att ni får en stund tillsammans är en krydda för förhållandet. Tänd gärna lite ljus och sätt på någon behaglig musik till.
  • Försök att ge varandra minst en kyss om dagen. Genom att börja ge varandra fysisk kontakt igen kan den låga som gått på sparlåga börja blossa upp igen.
  • Sitt tillsammans i tv-soffan på kvällen. Håll om varandra och njut av varandras närhet.

Om det gått för långt

I vissa fall går det inte att rädda en relation eller ett äktenskap. Det har helt enkelt gått för långt. Då bör man också tänka på att ta emot professionell rådgivning. Man kan likna det vid en haverikommission. De erbjuder en vägar att komma fram till vad som gick fel och vad man kunnat göra annorlunda. Men främst kan man få stöd att separera på ett hälsosamt sätt vilket är särskilt nyttigt om man har gemensamma barn.