Må bra med familjen

 

Långvarig lycka går att uppnå, bara man är beredd att kämpa lite för det. Det går att göra många saker för att må bra och det kan vara värt att börja med det lilla och enkla först. Har man haft det jobbigt och stressigt en tid är det viktigt att man först får lite distans, i synnerhet om man har barn och familj. Ta alltid en sak i taget sedan kommer resultatet naturligt. Har du som mål att må bra med familjen måste du först se till att du själv mår bra innan du börjar tänka på och ta hand om dina närmaste. Alltför många börjar ofta tvärtom. Se därför till att du mår bra innan du ger ditt allt för din familj.

Familjen

Skapa egen tid för dig själv

Till att börja med måste man alltid ha en liten tid för sig själv. Ibland går hjärnan på högvarv och då kan det helt enkelt vara värt att stänga ned för en stund och sätta sig ensam i lugn och ro för att rensa bort och samla ihop tankarna. Se till att du får tid och rum för att vara lite för dig själv. Om du inte känner att du kan ge familjen allt är det oftast för att du inte tagit hand om dig själv först. Starta därför med att göra dig själv glad. Börja i liten skala med att uppmuntra dig själv i allt du företar dig!

Få alla att känna sig delaktiga

För att en familj skall funka bra och harmoniera tillsammans är det viktigt att alla inkluderas. Det gäller även de minsta och mest praktiska saker såsom tvätt, städning och diskning. Man skall inte behöva tjata på folk att de ”måste göra det här” utan det skall funka utan påtryck och uppmaningar. Allt handlar om att alla skall känna sig delaktiga, på så sätt känner alla sig värdefullare och mår bättre.

Gör något kul tillsammans

Ta en weekend tillsammans med familj och åk bort för en stund. Testa något roligt såsom ett äventyr i naturen tillsammans, go-cart eller varför inte en skidresa om vädret (och budget) tillåter. Alla former av aktiviteter som förenar förstärker. Har ni tid och möjlighet så se till att gör något kul tillsammans!

Träna och sporta

All form av sport frigör endorfiner och det spritter i kroppen när man utför en fysisk aktivitet. Försök att hitta en lucka för att träna tillsammans. Det behöver inte vara på gym eller i joggingspåret, boka en timme tennis, badminton eller hitta en sport som alla tycker är kul. Det viktiga är att ni gör det tillsammans!