Familjeschema

 

I vanlig vardag kan innebära mycket för en förälder. Det är inte bara dina ärenden och tider som ska passas, du ska hålla koll på en hel familj. Det som behövs är ett lättöverskådligt schema så ingenting glöms bort.

Enklast är att göra det roligt för barnen att delta i schemabyggandet. På så vis tycker de det är kul att skriva upp vad som ska göra och bocka av det som är avklarat. Om ni delar upp era hushållssysslor kan det vara bra att ha en tabell uppsatt i köket. Använd bilder på alla i hushållet för hålla koll på vem som ska göra vad vilken dag i veckan. Låt barnen vara med och dekorera och bestämma hur det ska byggas upp. Städning kan bli roligt om de har planerat det tillsammans med dig. Är det svårt att få igång dem kan man alltid inkludera någon form av belöning när man gjort sina sysslor eller hemläxa.

Är barnen med i många skolaktiviteter och sportar efter skolan, kan det börja snurra i huvudet. Gör likadant här. Sätt dig ner med hela familjen och skriv upp de aktiviteter som familjen utövar. Lista upp det i ett smart schema. Ett alternativ är att måla med graffitifärg på en väggruta så ni kan måla direkt på väggen med kritor. Då är det enkelt att sudda ut misstag eller förnya om schemat skiljer sig från vecka till vecka. Nu kommer du och barnen komma ihåg vilka dagar som barnen måste ha med sig gympakläder, vilka dagar de behöver skjuts till träningen och vilka helger du ska agera hjälpreda och ta med fika till en helgmatch.