Ett lyckligt äktenskap

 

Tyvärr är det vanligt idag att förhållanden och äktenskap kraschar, ofta kort tid efter att barn har kommit med i familjen. Men för alla är det inte så, vissa familjer håller ihop, trots kriser och olikheter. Varför är det så? Vad har de gjort för att lyckas som inte de som gått skilda vägar gjort?Lyckliga föräldrarDet viktiga i ett förhållande är att bilda en djup vänskap och ömesidig respekt för varandra. Att älska varandra trots olikheter och framförallt att försöka att ha roligt tillsammans. Det handlar om att se varandra och ge uppskattning åt varandra. Kanske ringa på jobbet och fråga hur det är, följa med på släktmiddagen än fast man kanske inte vill eller finnas där som stöd vid motgångar.

Konflikter och bråk

Bråk och konflikter finns i alla äktenskap, eller egentligen i alla förhållanden. På samma sätt som du någon gång bråkar med din make har du säkert bråkat med din väninna, men ni är nog fortfarande vänner ändå. Det viktiga att förstå är att alla människor är olika och alla har olika värderingar och syn på saker. Bara för att du kanske tycker att man ska diska bort direkt efter middagen kanske inte din make tycker det. Han kanske hellre diskar på kvällen när barnen lagt sig. Det behöver inte betyda att någon av er har rätt och någon har fel, utan bara att ni tycker olika. Låt då din partner göra på sitt sätt och du på ditt, gör det inte till en konflikt om det inte är en väsentlig och viktig sak.  ”John Gottman”, amerikansk professor i psykologi och författare till boken ”7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation”, består konflikter utav skillnader i livsstil och personlighet och de går inte att lösa. Knepet är enligt honom att förstå konfliktorsaken och lära sig leva med den.Romantisk middag

Umgås med varandra

En annan viktig del i ett äktenskap, framförallt när det kommer barn med i bilden är att skapa tid att umgås tillsammas som par, att hitta på roliga saker och spendera tid tillsammans. Ofta har småbarnsföräldrar så fullt upp med att få vardagen att gå ihop så de glömmer bort varandra. Pågår detta under många år kan det efter en tid vara svårt att hitta tillbaka till varandra. Vårda äktenskapet, gå ut på egna middagar, skaffa barnvakt och gör något tillsammans.