Endorfiner är viktiga i ett förhållande

 

Träna tillsammansAtt träna och hålla sig i form är vitalt av många goda anledningar! Det motverkar depressioner och förebygger kroniska sjukdomar, det stärker benen i kroppen och ökar elasticiteten i din hud. Man sover dessutom bättre, minnet förbättras och man tänker klarare därför presterar man också bättre på sitt arbete. När man mår bättre individuellt så förbättras också ditt förhållande till din partner, då humöret går upp och man känner sig mer fysiskt attraktiv och får självklart förbättrad sexuell funktion.

Endorfiner

När du tränar utlöser hjärnan endorfiner, en stressrelaterad kemikalie som minimerar fysisk smärta och obehag i samband med träning. För de som arbetar mycket så kanske träning känns som en extra stress eller om man har barn och känner att det finns inte utrymme för individuell träning, men det är då ännu viktigare att träna då träning motverkar stress och hjälper dig att hantera dina vardagliga aktiviteter.Endorfiner är nämligen också ansvariga för den eufori som många säger att de känner när de tränar regelbundet. Det kan vara väl värt att skaffa sig ett litet hemmagy. Det är inte så komplicerat som det låter och behöver inte heller ta stor plats. Hantlar, bänk och löpband ger dig och din partner både kondition och styrka och ni kan dessutom träna tillsammans.Träning bygger inte bara muskler utan även hjärna! Motion stimulerar din hjärna att arbeta med optimal kapacitet genom att få dina nervceller att föröka sig, stärka deras sammankopplingar och skyddar dem från skador. Motion stimulerar gener och tillväxtfaktorer som återvinner och föryngrar både din hjärna och din muskelvävnad. Så hur mycket måste man träna för att få ett soligare humör och bättre minne? Lite varje dag är bättre än att ta ut sig helt två gånger i veckan men det är helt klart ett individuellt val. Så för att sammanfatta: Smartare, vackrare, bättre förhållande och inre lugn är resultatet av regelbunden motion, helt klart en bra investering för livet.

Visste du om endorfiner..

Många som tränar hårt och exempelvis springer långdistanslopp upplever ofta att delar av loppet känns lättare än andra – oftast så inträffar detta i mitten av ett lopp eller ett hårt träningspass. Detta är någon man brukar kalla för ”runners high”, en slags kick i kroppen. Det som händer är att hjärnan utsöndrar endorfiner till kroppen för att motverka den smärta som den kraftiga fysiska ansträngningen medför.Endorfiner upptäcktes i mitten av 70-talet av två av varandra oberoende forskningsgrupper och man upptäckte samma sak. Det man kom fram till var att endorfiner har en effekt som kan liknas vid den som morfin har på kroppen, och det är därför som det kallas för kroppens eget morfin – vilket det också betyder.  Det fungerar på så sätt att när kroppen utsätts för smärta så frisätter kroppen endorfiner som dämpar smärtsignalen. Endorfiner spelar även en viktig roll för oss människor när det handlar om glädje och sex. När du känner en euforisk glädje så är det endorfinerna som bundit till receptorerna i hjärnan och förändrar nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin, vilket skapar känslan.