Egentid

 

Ett förhållande sköter inte sig själv. Många kan tro det och lever de första åren på nyförälskelsen och tror att allt bara kommer att funka många år framöver. Tyvärr är det inte så i många fall, en relation måste vårdas och skötas på rätt sätt för att blomma och leva många år framöver. En av de saker som är viktiga att planera in i förhållandet är att få egentid, en tid bara för sig själv för att inte tappa bort sig själv i relationen.En period i förhållandet när det ofta kan börja knaka i fogarna och börja fungera sämre är när det väntas en ny familjemedlem. När 2 ska bli 3 blir rollerna i förhållandet helt annorlunda och det är ett nytt liv som ska sättas i fokus och prioriteras. då är det lätt att man som förälder känner att man inte räcker till och framförallt inte får någon tid själv, att andas ut och samla ny energi. I en artikel i bravardag.se skrivs det just om detta och där finns många tips och råd på hur ni som vuxna kan fördela ansvaret, hjälpas åt och jobba som ett team för att få den nya vardagen att fungera. Mycket av fakta i texten är tagen från denna artikel.

Egentid och ansvarsfördelning

En sak som är viktig är att dela upp ansvaret över barnet. Den första tiden är barnet mycket knytet till mamman, särskilt om det ammas och då kan det vara viktigt att pappan tar ansvar över andra delar för att avlasta mamman att få tid att återhämta sig. Det är viktigt att båda i förhållandet får egentid ibland, gärna ett par gånger i veckan för att orka med, samla energi och hitta sig själv och inte bara vara rollen som förälder. För pappan i familjen är det lättare att komma ifrån medan det för mamman är svårare att planera in beroende på barnets mattider. Här kommer några tips på hur du som mamma kan hitta egentid;

  • Motion är en viktig del för att frisätta serotonin, något som sägs vara kroppens lyckohormon, för att må bättre och känna sig bättre till mods. Försök att komma ut på en promenad själv där du har tid att reflektera och samla energi inför dagens nya utmaningar. 
  • Boka in en tid hos frisören. Utseende och skönhet är något som brukar vara väldigt åsidosatt för den som har en nyfödd. Boka in en tid hos frisören och få ditt hår i ny färg och form. Att få känna sig vacker gör för de flesta att man även mår bättre inombords. Ett enkelt sätt idag är att många frisörsalonger har onlinebokning, vilket gör att du kan boka in tiden hemma i lugn och ro och planera efter barnets tider för att passa på bästa sätt. En av dessa salonger är Attityd, en kedja som idag har hela 16 frisörsalonger runtom i landet. På deras sida kan du enkelt gå in på den stad du önskar och boka direkt online.
  • Köp in några lyxiga produkter och gör ditt eget hemmaspa. Ta badrummet i besittning, lås dörren och unna dig själv lite lyx. Ett tips är att köpa in kroppspeeling, peelinghandskar och ett väldoftande badskum och krypa ner i badet och njuta en stund. Åhlens har många bra produkter att köpa till  Om det går kan det vara bra att din partner passar på att ta en promenad med bebisen så du får vara själv och inte behöva höra barnet om det exempelvis blir ledsen.

Hoppas du fått några goda råd som gör att ni kan få er relation att blomma och hålla många år framöver.