Att planera att bli gravid

 

Att bli med barn och bilda familj är ett stort steg i livet som inte ska tas utan ordentlig eftertanke. Båda parter måste känna sig redo och vilja ta detta steg. I själva verket är nog ingen helt redo, men det är ju en del av äventyret. Att sätta sig ned och planera att bli gravid kan vara väldigt bra och hjälper er att sätta rätt förväntningar.

Vanliga preventivmedel slutar verka direkt

Att sluta ta preventivmedel är ju något ni självfallet måste göra. Och majoriteten av preventivmedel slutar verka så fort ni slutar använda dem. Om ni dock har använt en så kallad P-spruta kan dessa faktisk påverka fertiliteten upp till sex månader efter den sista injektionen. Det betyder inte att det är omöjligt att bli gravid under denna tid, bara att chansen är lägre.

God hälsa och fertilitet går hand i hand

Statistik säger att omkring 60% av alla par blir gravid inom 6 månader. Efter ett år är siffran uppe i 80% och efter två år har 90% blivit gravid. Ju mer hälsosam livsstil ni har desto bättre är dock chansen att lyckas bli någon av de procentandelarna. Saker som användning av tobaksprodukter, stress och alkoholkonsumtion kan alla sänka fertiliteten. Desamma gäller även över- och undervikt, speciellt för kvinnan. Kvinnor som också tränar väldigt hårt kan löpa risk för utebliven ägglossning. Om detta stämmer in på dig är det klokt att använda självtester för att se om det händer dig under tiden ni försöker bli gravid. De går att köpa med många i ett och samma pack till billiga priser.

Vissa läkemedel kan göra det svårare

Medan det inte finns några läkemedel som ökar chansen att bli gravid finns det absolut de som kan sätta käppar i hjulen. Om någon av regelbundet er tar läkemedel av något slag, receptbelagda eller inte, kan det vara klokt att rådfråga en läkare om några av dem kan göra det svårare att bli gravid eller som inte rekommenderas tas under graviditeten.